KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ

Doğuyu, Anadoluya bağlayan tarihi köprümüzün üzerine yeni bir mabet inşa ediliyor. Türkiye’de tek ayak üzerine kurulu (Ters-Y tipi kule) tek köprü olacak Kömürhan Köprüsü’nün dünya da ise bu özellikleere sahip 4. köprü olmasıyla öne çıkıyor.

Büyük ölçüde yerli teknoloji ve iş gücü kullanılarak yapılan 660 metre uzunluğu ve 23 metre genişliğindeki modern köprünün ise 462 metrelik köprüyü Doğuş Gülsan firmaları üstlendi.

Köprünün iki aksında bulunan 168,5 metrelik pilonun 160 metrelik kısmı yapıldı. Yüzde 90 fiziki gerçekleşmesi sağlanan 340 milyon lira maliyetli köprünün tamamlanması için çalışmalar aralıksız devam ediyor. 2020 yılı sonunda faaliyete geçmesi beklenen yeni Kömürhan Köprüsü Elazığ ve Malatya için hayırlı olmasını temmenni ediyoruz.

FIRAT TÜRKÜSÜ HİKAYESİ

Rivayete göre yıllar önce Fırat nehri kenarında yaşayan Hamo Dayı Urfa’da asker olan oğlunu görmek için atıyla yola düşer. Fırat Nehri kenarına gelir ve karşıya geçmek için bir sala biner ancak karşıya geçerken nehrin ortasına geldiğinde saldaki at huysuzlanır, bunun üzerine sal şiddetli bir şekilde sallanmaya başlar ve devrilir. Atıyla suya düşen Hamo Dayı güçlü akan nehrin akıntısına kapılarak kaybolur. Ailesi günlerce Hamo Dayı’yı arar ancak bulamaz. Bir müddet sonra da ölüm haberi gelir ve herkes çok üzülür. Bu üzüntüye yakınları bir ağıt yakarlar. İşte o ağıt Fırat türküsüdür ve türkünün sözleri şöyledir;

Şu Fırat’ın suyu akar serindir
Ölem ölem derdo ölem akar serindir
Yârimi götürdü anam kanlı zalimdir
Ölem ölem kanlı zalimdir nasıl gülem

Daha gün görmemiş taze gelindir
Ölem ölem derdo ölem taze gelindir
Söyletmeyin beni anam yaram derindir
Ölem ölem yaram derindir nasıl gülem

Kömürhan köprüsü Harput’a bakar
Ölem ölem derdo ölem Harput’a bakar
Kör olası zalim Fırat ocaklar yıkar
Ölem ölem ocaklar yıkar nasıl gülem

Ahbapların gelmiş ağıtlar yakar
Ölem ölem derdo ölem ağıtlar yakar
Söyletmeyin beni anam yaram derindir
Ölem ölem yaram derindir nasıl gülem

FIRAT TÜRKÜSÜ