Elazığ Vişne Mermeri

Dünyada nadir bulunan, Türkiye’de de sadece Elazığ’da çıkarılan vişne mermeri, 60 ülkede seçkin mekanları süslüyor.

Vişne mermeri dünyaya sadece Elazığ’dan ihraç ediliyor. Alacakaya ilçesinden çıkarılan, vişne renginde, damarlı yapıya sahip, dekoratif amaçlı yoğun ilgi gören mermer, 4 kıtada 60 ülkeye ihraç ediliyor.

Çukurova Üniversitesi, Müh. Mim. Fak., Maden Mühendisliği Bölümü tarafınfan Elazığ Vişne mermerlerinin (Rosso Levanto) kaplama taşı olarak kullanılabilirliği TS EN ve BS EN standartlarına göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, Elazığ Vişne mermerlerinin (Rosso Levanto) kaplama taşı olarak kullanılabilirliği anlaşılmıştır.

Seçkin mekanlarda kullanımı için Çin’den Hindistan’a, Dubai’den Katar’a, Sudan’dan Fas’a, Libya’dan İtalya’ya, İspanya’dan Fransa’ya kadar geniş bir yelpazeye ihracatı yapılan ve ihracat oranı aylık ortalama 65 bin tona ulaşan vişne mermeri, bugüne kadar Beyaz Saray, Kabe, Dubai ve Palmiye Adaları’ndaki lüks oteller, Burç Halife, Victoria’s Secret’in dünya çapındaki mağazaları, Dolce & Gabbana modaevlerinin Güney Afrika’daki mağazaları gibi birçok prestijli mekanı süsledi.

Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe’ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı.